Mfarakeh

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1443
Mfarakeh
fot. Sarah Canbel (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić je w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym. Do zeszklonej cebuli wyspać mielony kminek, mielone nasiona kolendry i dodać pokrojone ziemniaki. Wszystko wymieszać, po czym zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli, mielonego pieprzu i przelać do ziemniaków. Całość smażyć na średnim ogniu do chwili, aż jajka się zetną, Gotową potrawę ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)