Mfarakeh
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1733
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 4 jajka
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1,5 szklanki wody
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić je w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym. Do zeszklonej cebuli wyspać mielony kminek, mielone nasiona kolendry i dodać pokrojone ziemniaki. Wszystko wymieszać, po czym zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki zmiękną, jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli, mielonego pieprzu i przelać do ziemniaków. Całość smażyć na średnim ogniu do chwili, aż jajka się zetną, Gotową potrawę ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)