Messelmen
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2574
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 12 dkg migdałów
- 8 dkg cukru pudru
- 50 g oliwy
- 1 paczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- 1 filiżanka miodu pszczelego
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem, oliwa, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. W czasie wyrabiania dolać niewielką ilość wody. Ciasto rozwałkować, na grubość 0,5 cm, podsypać mąka i kieliszkiem wycinać małe krążki.Migdały sparzyć na patelni , obrać ze skóry i zmiażdżyć. Rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć na nim krążki na złoty kolor. W misce wymieszać miód z 2 łyżkami gorącej wody, aby powstał syrop i usmażone krążki po wyjęciu z oleju zanurzyć w miodzie. Wyciągnięte z miodu posypać miazgą migdałowa.
Komentarze (0)