Melomakarono

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1421
Melomakarono
fot. Kalambaki2 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 szklanka tłuczonych orzechów laskowych
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 300 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżka koniaku
  • 1 łyżka tartej skorki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Syrop:
  • 200 ml płynnego miodu lipowego
  • 100 g cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z kaszą manną, proszkiem do pieczenia, tartą skórką pomarańczowa, cynamonem, goździkami i cukrem. Do wymieszanych składników wlać koniak, oliwę z oliwek, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Następnie z ciasta uformować ręcznie małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Kulki smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i osączyć z tłuszczu.

Przygotować syrop: miód przelać do rondla, wsypać do niego cukier i razem podgrzewać na małym ogniu i do chwili rozpuszczenia się cukru. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i zanurzyć w nich usmażone wcześniej kulki, a następnie przełożyć je na talerz i posypać tłuczonymi orzechami laskowymi.

Komentarze (0)