Melomakarono
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1630
Składniki:
- 1 szklanka tłuczonych orzechów laskowych
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 300 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżka koniaku
- 1 łyżka tartej skorki pomarańczowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Syrop:
- 200 ml płynnego miodu lipowego
- 100 g cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z kaszą manną, proszkiem do pieczenia, tartą skórką pomarańczowa, cynamonem, goździkami i cukrem. Do wymieszanych składników wlać koniak, oliwę z oliwek, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Następnie z ciasta uformować ręcznie małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Kulki smażyć na złoty kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i osączyć z tłuszczu.
Przygotować syrop: miód przelać do rondla, wsypać do niego cukier i razem podgrzewać na małym ogniu i do chwili rozpuszczenia się cukru. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i zanurzyć w nich usmażone wcześniej kulki, a następnie przełożyć je na talerz i posypać tłuczonymi orzechami laskowymi.
Przygotować syrop: miód przelać do rondla, wsypać do niego cukier i razem podgrzewać na małym ogniu i do chwili rozpuszczenia się cukru. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i zanurzyć w nich usmażone wcześniej kulki, a następnie przełożyć je na talerz i posypać tłuczonymi orzechami laskowymi.
Komentarze (0)