Mazamorra
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1704
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g ananasa z puszki kostka
- 15 g truskawek
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Ananasy osączyć z zalewy. Następnie osączone przełożyć do rondla, zalać je mlekiem i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników wsypać stopniowo mąkę kukurydzianą wraz z cynamonem, mielonymi goździkami i cukrem. Całość mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i przelać do miski. Posypać je pokrojonymi wcześniej truskawkami. Do rondla wlać oliwę z oliwek i dodać do tego pokruszoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Oba składniki postawić na średnim ogniu, wymieszać, rozpuścić na płynną masę i polać nią całość.
Komentarze (0)