Mazamorra

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1704
Mazamorra
fot. exfordy (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g ananasa z puszki kostka
  • 15 g truskawek
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Ananasy osączyć z zalewy. Następnie osączone przełożyć do rondla, zalać je mlekiem i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników wsypać stopniowo mąkę kukurydzianą wraz z cynamonem, mielonymi goździkami i cukrem. Całość mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i przelać do miski. Posypać je pokrojonymi wcześniej truskawkami. Do rondla wlać oliwę z oliwek i dodać do tego pokruszoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Oba składniki postawić na średnim ogniu, wymieszać, rozpuścić na płynną masę i polać nią całość.

Komentarze (0)