Masaura

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1312
Masaura
fot. AlexanderVanLoon (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g soczewicy
  • 4 łyżki masła
  • 1 biała rzodkiew Agata
  • 1 kalafior
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 szklanką wody i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu przelać ją razem z wodą do miksera. Kalafiora pokroić w różyczki i dodać do składników w mikserze. Cebule oraz rzodkiew białą obrać ze skóry, po czym oba składniki pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czarnego i zmiksować na jednolitą masę mikserem, odcisnąć ją ręcznie z nadmiaru wody i uformować małe kulki. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego uformowane wcześniej kulki. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.

Komentarze (0)