Masaura
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1506
Składniki:
- 300 g soczewicy
- 4 łyżki masła
- 1 biała rzodkiew Agata
- 1 kalafior
- 1 szklanka wody
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 szklanką wody i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu przelać ją razem z wodą do miksera. Kalafiora pokroić w różyczki i dodać do składników w mikserze. Cebule oraz rzodkiew białą obrać ze skóry, po czym oba składniki pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czarnego i zmiksować na jednolitą masę mikserem, odcisnąć ją ręcznie z nadmiaru wody i uformować małe kulki. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego uformowane wcześniej kulki. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.
Komentarze (0)