Marillenknödel
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 833
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 500 g moreli
- 350 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- sól
Opis przygotowania:
Morele umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, przekroić je na połowy i usunąć z nich pestki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie przełożyć je na stolnicę, wsypać do nich mąkę, wbić jajka i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki przełożyć przygotowane wcześniej morele. Z całości uformować ręcznie kulki i wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Kulki gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym gotowe odcedzić łyżka cedzakową, przełożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)