Marillenknödel

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 607
Marillenknödel
fot. Freedom_Wizard (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 500 g moreli
  • 350 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • sól

Opis przygotowania:

Morele umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, przekroić je na połowy i usunąć z nich pestki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie przełożyć je na stolnicę, wsypać do nich mąkę, wbić jajka i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki przełożyć przygotowane wcześniej morele. Z całości uformować ręcznie kulki i wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Kulki gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym gotowe odcedzić łyżka cedzakową, przełożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)