Mandoca

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1546
Mandoca
fot. DamianFinol (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 banan
  • 0,5 szklanki tartego sera Gruyère
  • 0,5 łyżeczki mielonego anyżu
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Banana umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki a miąższ posiekać drobno. Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z brązowym cukrem. Dodać do tego tarty ser Gruyère, posiekanego wcześniej banana i wsypać do tego mielony anyż. Następnie wlać do tego letnią wodę, całość doprawić do smaku szczyptą soli i wyrobić gładkie ciasto. Zwinąć je w jeden, długi rulon, po czym pokroić go na kawałki około 8 cm, a następnie połączyć je końcami ze sobą, aby powstały owalne kształty. Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)