Mandoca
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1710
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 banan
- 0,5 szklanki tartego sera Gruyère
- 0,5 łyżeczki mielonego anyżu
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
Opis przygotowania:
Banana umyć, obrać ze skóry, usunąć końcówki a miąższ posiekać drobno. Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać z brązowym cukrem. Dodać do tego tarty ser Gruyère, posiekanego wcześniej banana i wsypać do tego mielony anyż. Następnie wlać do tego letnią wodę, całość doprawić do smaku szczyptą soli i wyrobić gładkie ciasto. Zwinąć je w jeden, długi rulon, po czym pokroić go na kawałki około 8 cm, a następnie połączyć je końcami ze sobą, aby powstały owalne kształty. Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)