Manakeesh

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1339
Manakeesh
fot. @EdwardTerry (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki przyprawy zatar (zathar)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sezamu
  • Ciasto:
  • 10 g suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przesypać do miseczki, zalać je ciepłą wodą, wsypać do tego cukier i dobrze rozetrzeć łyżeczką. Roztarte składniki odstawić na 5 minut. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu wlać do tego 1 łyżkę oliwy z oliwek i wyrobić przez 5 minut. Następnie składniki nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i uformować z nich ręcznie placki o grubości 3 mm. Placki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wysmarować oliwą z oliwek, posypać przyprawą zatar oraz sezamem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)