Malinówka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 6477
Składniki:
- 1 kg malin
- 1 litr spirytusu 95%
- 0,5 litra wódki czystej
- 4 łyżki cukru
Opis przygotowania:
Dojrzałe maliny wsypać do butli, zalać spirytusem i wódką. Butlę zamknąć korkiem i pozostawić na okres 3 tygodni. Następnie zlać płyn do innego naczynia, pamiętając o jego przecedzeniu przez sitko. Owoce należy rozgnieść na drobne kawałeczki i zasypać je cukrem. Owoce i płyn pozostawić w osobnych butlach na okres 2 tygodni. Co jakiś czas należy wstrząsnąć butlami. Otrzymany sok z malin wlać do wódki i spirytusu dobrze go filtrując. Całość wymieszać.
Komentarze (0)