Malinówka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 5774
Malinówka
fot. Kirti Poddar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 1 litr spirytusu 95%
  • 0,5 litra wódki czystej
  • 4 łyżki cukru

Opis przygotowania:

Dojrzałe maliny wsypać do butli, zalać spirytusem i wódką. Butlę zamknąć korkiem i pozostawić na okres 3 tygodni. Następnie zlać płyn do innego naczynia, pamiętając o jego przecedzeniu przez sitko. Owoce należy rozgnieść na drobne kawałeczki i zasypać je cukrem. Owoce i płyn pozostawić w osobnych butlach na okres 2 tygodni. Co jakiś czas należy wstrząsnąć butlami. Otrzymany sok z malin wlać do wódki i spirytusu dobrze go filtrując. Całość wymieszać.

Komentarze (0)