Makdous
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2259
Składniki:
- 400 g tłuczonych orzechów włoskich
- 6 małych bakłażanów
- 4 ząbki czosnku
- 3 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej rzepakowy
Opis przygotowania:
Bakłażany ponacinać ostrym nożem tylko z jednej strony z boku w kilku miejscach, w taki sposob, aby nie przeciąć skóry z przeciwnej strony. Następnie zagotować 1 l wody i do wrzątku wrzucić pokrojone wcześniej bakłażany. Bakłażany we wrzątku trzymać przez 10 minut, potem wyciągnąć je z wody łyżką cedzakowa i lekko przestudzić. Po przestudzeniu miąższ wewnątrz bakłażanów oprószyć szczyptą soli i delikatnie odcisnąć je z nadmiaru pozostałej jeszcze wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skóry i drobno pokroić. Następnie rozgrzać mocno oliwę z oliwek na patelni i dodać do niej pokrojony czosnek, papryczkę i tłuczone orzechy włoskie. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć razem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wypełnić nimi pokrojone sparzone bakłażany. Całość przełożyć do jednego dużego słoja, oprószyć szczyptą soli i zalać olejem tak, aby nic nie wystawało. Wszystko nakryć talerzem i odstawić na 8-10 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie bakłażany z całą zawartością wyciągnąć z oleju i podawać do spożycia.
Komentarze (0)