Macobraj

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1882
Macobraj
fot. cfourcalvin / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g macy (pieczywa)
  • 10 g tartego sera Gouda
  • 4 pomidory
  • 4 jajka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka letniej wody
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebule obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Placki macy skropić letnią wodą i wysmarować je startą wcześniej cebulą. Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać wysmarowane cebulą placki macy. Wbić na nie jajka i dodać pokrojone pomidory. Całość oprószyć pieprzem, solą oraz tartym serem Gouda i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż jajka się zetną i ser się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)