Macobraj
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2109
Składniki:
- 400 g macy (pieczywa)
- 10 g tartego sera Gouda
- 4 pomidory
- 4 jajka
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka letniej wody
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebule obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Placki macy skropić letnią wodą i wysmarować je startą wcześniej cebulą. Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać wysmarowane cebulą placki macy. Wbić na nie jajka i dodać pokrojone pomidory. Całość oprószyć pieprzem, solą oraz tartym serem Gouda i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż jajka się zetną i ser się roztopi. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)