Macchiato

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 792
Macchiato
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 20 ml mleka %
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso

Opis przygotowania:

Kawę przesypać do filiżanki. Następnie zagotować wodę w czajniku i zalać nią powili kawę w filiżance. Kawę parzyć przez 30 sekund, następnie mleko podgrzać w kubku na średnim ogniu do temperatury 70 stopni, po czym ściągnąć je z ognia i zmiksować je mikserem, aby utworzyła się piana. Zmiksowaną pianę nałożyć łyżeczką na zaparzoną wcześniej kawę (mleka nie dolewać, do przeniesienia jest tylko piana).

0 komenatrzy

Podobne przepisy