Ma'amoul

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 786
Ma'amoul
fot. fugzu (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 140 g miękkiego masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka 2%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka kaszy manny
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 400 g suszonych daktyli bez pestek
  • 200 g tłuczonych pistacji
  • 100 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki syropu cukrowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: kaszę mannę zalać mlekiem oraz wodą różaną i dobrze wymieszać. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego wymieszaną wcześniej kasze mannę. Następnie dodać do tego masło, wlać olej i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i podzielić je na dwa kawałki. Pierwszy kawałek rozwałkowanego ciasta przełożyć do małych, metalowych foremek. A drugi kawałek rozwałkowanego ciasta pozostawić, aby nim nakryć całość.

Przygotować wypełnienie: suszone daktyle drobno posiekać do miski. Wsypać do nich tłuczone pistacje i orzechy włoskie. Całość zalać syropem cukrowym i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżeczką przełożyć do ciasta z foremkami. Na to nałożyć pozostawiony wcześniej kawałek rozwałkowanego ciasta. Wszystko dobrze zlepić ręcznie, wyciągnąć delikatnie z foremek i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)