Ma'amoul
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 786
Składniki:
- 2 łyżki cukru pudru
- Ciasto:
- 140 g miękkiego masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mleka 2%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki wody różanej
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka kaszy manny
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 400 g suszonych daktyli bez pestek
- 200 g tłuczonych pistacji
- 100 g tłuczonych orzechów włoskich
- 2 łyżki syropu cukrowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: kaszę mannę zalać mlekiem oraz wodą różaną i dobrze wymieszać. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego wymieszaną wcześniej kasze mannę. Następnie dodać do tego masło, wlać olej i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i podzielić je na dwa kawałki. Pierwszy kawałek rozwałkowanego ciasta przełożyć do małych, metalowych foremek. A drugi kawałek rozwałkowanego ciasta pozostawić, aby nim nakryć całość.
Przygotować wypełnienie: suszone daktyle drobno posiekać do miski. Wsypać do nich tłuczone pistacje i orzechy włoskie. Całość zalać syropem cukrowym i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżeczką przełożyć do ciasta z foremkami. Na to nałożyć pozostawiony wcześniej kawałek rozwałkowanego ciasta. Wszystko dobrze zlepić ręcznie, wyciągnąć delikatnie z foremek i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Przygotować wypełnienie: suszone daktyle drobno posiekać do miski. Wsypać do nich tłuczone pistacje i orzechy włoskie. Całość zalać syropem cukrowym i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu łyżeczką przełożyć do ciasta z foremkami. Na to nałożyć pozostawiony wcześniej kawałek rozwałkowanego ciasta. Wszystko dobrze zlepić ręcznie, wyciągnąć delikatnie z foremek i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)