Lymonnyk

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1152
Lymonnyk
fot. Riwnodennyk / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 120 g roztopionego masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: limonki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miksera. Wsypać do tego 1 szklankę cukru, tartą skórkę cytrynową i razem zmiksować na jednolitą masę. Następnie mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem waniliowym, 2 łyżkami cukru oraz proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych składników dodać roztopione masło, żółtko, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Podzielić je na dwa, równe kawałki, z czego pierwszy kawałek rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć go do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Następnie na to nałożyć zmiksowane limonki z cukrem. Kolejny kawałek ciasta rozwałkować na grubość 5 mm i przykryć nim całość. Wszystko dokładnie docisnąć do siebie ręcznie, po czym wstawić do piekarnika o temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje.

Komentarze (0)