Lohikeitto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1368
Lohikeitto
fot. Tuijasal (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 600 g filetów ze świeżego łososia
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 por
  • 1 łyżka zielonego koperku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 marchew
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Por pokroić w cienkie krążki. Filety z łososia pokroić na małe kawałki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wszystkie warzywa, rybę i zielony koperek. Wszystko zalać bulionem drobiowym, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, całości zalać śmietaną, dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)