Lohikeitto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1368
Składniki:
- 600 g filetów ze świeżego łososia
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 1 por
- 1 łyżka zielonego koperku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 marchew
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Por pokroić w cienkie krążki. Filety z łososia pokroić na małe kawałki. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wszystkie warzywa, rybę i zielony koperek. Wszystko zalać bulionem drobiowym, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, całości zalać śmietaną, dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)