Lefse
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2028
Składniki:
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej po podsypania ciasta
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie do odparowanego ryżu dodać masło, po czym oba składniki rozgnieść widelcem na jednolita masę. Mąkę ziemniaczaną przesypać na stolnice i wymieszać ją z cukrem. Do wymieszanych składników dodać rozgnieciony wcześniej ryż z masłem, wlać do tego śmietanę kremówkę i z całości zagnieść gładkie ciasto. Podsypać je mąką pszenną, podzielić na małe kawałki i rozwałkować na grubość 2 mm. Po rozwałkowaniu wszystko przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)