Leberknödel

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4398
Leberknödel
fot. CTHOE / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu wołowego
  • 200 g wątroby wołowej
  • 4 kromki czerstwego chleba pszennego
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki oraz szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Czerstwy chleb pszenny przełożyć do miski, zalać go mlekiem i moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu chleb odcisnąć z nadmiaru mleka i przełożyć go do miski. Wątrobę wołową zmielić maszynką do mięsa i dodać ją do odciśniętego wcześniej chleba w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym smalcu na patelni. Zeszkloną dodać do składników. Następnie wbić do tego jajko, wsypać posiekana natkę zielonej pietruszki i suszony majeranek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe kulki i wrzucić je do gotującego się bulionu wołowego w rondlu. Składniki gotować przez 10 minut, po czym wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)