Leberknödel
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4398
Składniki:
- 800 ml bulionu wołowego
- 200 g wątroby wołowej
- 4 kromki czerstwego chleba pszennego
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- pęczek drobnego szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Czerstwy chleb pszenny przełożyć do miski, zalać go mlekiem i moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu chleb odcisnąć z nadmiaru mleka i przełożyć go do miski. Wątrobę wołową zmielić maszynką do mięsa i dodać ją do odciśniętego wcześniej chleba w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym smalcu na patelni. Zeszkloną dodać do składników. Następnie wbić do tego jajko, wsypać posiekana natkę zielonej pietruszki i suszony majeranek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać ręcznie. Z wymieszanych składników uformować małe kulki i wrzucić je do gotującego się bulionu wołowego w rondlu. Składniki gotować przez 10 minut, po czym wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)