Lazarakia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 963
Lazarakia
fot. Cssiitci (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1, 5 ciepłej wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego anyżu

Opis przygotowania:

Drożdże z 1 łyżeczką cukru przesypać do kubka, zalać je ciepłą wodą i dobrze rozetrzeć łyżeczka. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać do miski i wsypać do niej mielony cynamon, anyż i pozostały cukier. Następnie wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na kawałki, z czego z kilku z nich uformować małe figurki przypominające widokiem człowieka, a z następnych kawałków uformować długi, cienki rulon. Rulonem z ciasta owinąć uformowane wcześniej figurki człowieka i przełożyć całość na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko nakryć wilgotną ściereczką i trzymać przez 30 minut. Po tym czasie zabrać szmatkę z ciasta i wysmarować je oliwą z oliwek. Wysmarowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Lazarakia jest wypiekana w okresie Wielkiego Postu, na okoliczność wskrzeszenia Łazarza z grobu prze Jezusa Chrystusa.

Komentarze (0)