Lapa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1554
Składniki:
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka ryżu Basmati
- 1 łyżka czarnego maku
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Mak sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać mlekiem, zasypać cukrem, cukrem waniliowym i gotować na średnim ogniu do miękkości ryżu. Kiedy zmięknie, wsypać do tego mak, wlać sok cytrynowy i całość dokładnie wymieszać. Składniki gotować jeszcze przez 1 minutę, po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.
Komentarze (0)