Lapa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1554
Lapa
fot. Ajta (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 1 łyżka czarnego maku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Mak sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać mlekiem, zasypać cukrem, cukrem waniliowym i gotować na średnim ogniu do miękkości ryżu. Kiedy zmięknie, wsypać do tego mak, wlać sok cytrynowy i całość dokładnie wymieszać. Składniki gotować jeszcze przez 1 minutę, po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.

Komentarze (0)