Lamban
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1364
Składniki:
- 300 g kleistego ryżu
- 25 g rodzynek
- 6 liści kukurydzy
- 2 łyżki cukru palmowego
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić je na drobne kawałeczki. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do rondla. Zalać go mlekiem, zasypać cukrem palmowymi i ugotować na sypko. Po ugotowaniu wymieszać go z pokrojonymi wcześniej rodzynkami i nałożyć na liście kukurydzy. Całość dokładnie zawinąć i włożyć do rondla z gotującym się 1,5 litra wody. Gotować przez 4 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, wyciągnąć z wody i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)