Lamban

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1379
Lamban
fot. Ranking Update (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g kleistego ryżu
  • 25 g rodzynek
  • 6 liści kukurydzy
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić je na drobne kawałeczki. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do rondla. Zalać go mlekiem, zasypać cukrem palmowymi i ugotować na sypko. Po ugotowaniu wymieszać go z pokrojonymi wcześniej rodzynkami i nałożyć na liście kukurydzy. Całość dokładnie zawinąć i włożyć do rondla z gotującym się 1,5 litra wody. Gotować przez 4 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, wyciągnąć z wody i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)