Labna

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2842
Labna
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 dymka
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 garść świeżej szałwii
  • 1 garść świeżego tymianku
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Wszystkie zielone składniki umyć i osączyć z wody. Jogurt grecki zasypać solą morską, potem przelać na sito wyłożone gazą i trzymać do czasu, aż cała woda ścieknie ze składników, zostawiając powstały ser. Miętę, szczypiorek, szałwię oraz tymianek pokroić drobno. Dymkę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej dymki dodać pokrojone zielone składniki i smażyć przez 40 sekund na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia i wymieszać z utworzonym serem. Wymieszane składniki przełożyć łyżką do lodów na talerz.

Komentarze (0)