Labna
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3167
Składniki:
- 600 g jogurtu greckiego
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 dymka
- 1 garść świeżej mięty
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 garść świeżej szałwii
- 1 garść świeżego tymianku
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Wszystkie zielone składniki umyć i osączyć z wody. Jogurt grecki zasypać solą morską, potem przelać na sito wyłożone gazą i trzymać do czasu, aż cała woda ścieknie ze składników, zostawiając powstały ser. Miętę, szczypiorek, szałwię oraz tymianek pokroić drobno. Dymkę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej dymki dodać pokrojone zielone składniki i smażyć przez 40 sekund na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia i wymieszać z utworzonym serem. Wymieszane składniki przełożyć łyżką do lodów na talerz.
Komentarze (0)