Kushari
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1840
Składniki:
- 200 g ciecierzycy w zalewie
- 200 g zielonej soczewicy w zalewie
- 200 g ryżu
- 200 g makaronu grube rurki
- 200 g makaronu spaghetti
- 200 g makaronu brązowego cienkie nitki
- 150 g sosu pomidorowego
- 4 czerwone papryczki chili
- 4 cebule
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 zielona papryka
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa opłukać pod bieżącą wodą. Ciecierzycę i soczewicę osączyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć do miski. Następnie każdy z makaronów wrzucić oddzielnie do osobnych rondli z gotującym się, 1 l lekko osolonej wody w każdym rondlu i gotować je do miękkości. Po ugotowaniu wszystkie makarony odcedzić i dodać do ryżu w misce. Dodać do tego osączoną z zalewy ciecierzycę i soczewicę. Całość dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie piórka i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu dodać do całości. Następnie dodać do tego sos pomidorowy i pokrojoną na małe kawałki zieloną paprykę oraz czerwona papryczkę chili. Wszystko skropić octem balsamicznym.
Komentarze (0)