Kushari

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1840
Kushari
fot. Dina Said (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy w zalewie
  • 200 g zielonej soczewicy w zalewie
  • 200 g ryżu
  • 200 g makaronu grube rurki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g makaronu brązowego cienkie nitki
  • 150 g sosu pomidorowego
  • 4 czerwone papryczki chili
  • 4 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 zielona papryka
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa opłukać pod bieżącą wodą. Ciecierzycę i soczewicę osączyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć do miski. Następnie każdy z makaronów wrzucić oddzielnie do osobnych rondli z gotującym się, 1 l lekko osolonej wody w każdym rondlu i gotować je do miękkości. Po ugotowaniu wszystkie makarony odcedzić i dodać do ryżu w misce. Dodać do tego osączoną z zalewy ciecierzycę i soczewicę. Całość dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w cienkie piórka i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu dodać do całości. Następnie dodać do tego sos pomidorowy i pokrojoną na małe kawałki zieloną paprykę oraz czerwona papryczkę chili. Wszystko skropić octem balsamicznym.

Komentarze (0)