Kunafa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6749
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g ciasta knafeh (kadayif)
- 300 g sera ricotta
- 220 g masła
- 200 ml śmietany 18 %
- 1 łyżka oleju
- Syrop:
- 200 g cukru
- 20 g tłuczonych pistacji
- 2 łyżki wody różanej
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Przygotować syrop: cukier wsypać do rondla, zalać go wodą i zagotować na średnim ogniu. Następnie wlać sok cytrynowy, wodę różaną, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, dodać do tego tłuczone pistacje, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto: masło stopić w rondlu, wsypać do niego pokruszone na drobne kawałeczki ciasto knafeh i wymieszać. Dusić na małym ogniu do czasu, aż ciasto wchłonie rozpuszczone masło.
Blachę do pieczenia wysmarować olejem i nałożyć na nią cienką warstwę wymieszanego ciasta z masłem. Ser ricotta wymieszać ze śmietaną, aby powstała gęsta masa i nałożyć ją na ciasto w blaszce do pieczenia. Na to nałożyć kolejną porcję wymieszanego ciasta z masłem. Całość zalać sporządzonym wcześniej syropem z pistacjami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 40 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: masło stopić w rondlu, wsypać do niego pokruszone na drobne kawałeczki ciasto knafeh i wymieszać. Dusić na małym ogniu do czasu, aż ciasto wchłonie rozpuszczone masło.
Blachę do pieczenia wysmarować olejem i nałożyć na nią cienką warstwę wymieszanego ciasta z masłem. Ser ricotta wymieszać ze śmietaną, aby powstała gęsta masa i nałożyć ją na ciasto w blaszce do pieczenia. Na to nałożyć kolejną porcję wymieszanego ciasta z masłem. Całość zalać sporządzonym wcześniej syropem z pistacjami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 40 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)