Kunafa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6749
Kunafa
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g ciasta knafeh (kadayif)
  • 300 g sera ricotta
  • 220 g masła
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżka oleju
  • Syrop:
  • 200 g cukru
  • 20 g tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Przygotować syrop: cukier wsypać do rondla, zalać go wodą i zagotować na średnim ogniu. Następnie wlać sok cytrynowy, wodę różaną, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, dodać do tego tłuczone pistacje, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować ciasto: masło stopić w rondlu, wsypać do niego pokruszone na drobne kawałeczki ciasto knafeh i wymieszać. Dusić na małym ogniu do czasu, aż ciasto wchłonie rozpuszczone masło.

Blachę do pieczenia wysmarować olejem i nałożyć na nią cienką warstwę wymieszanego ciasta z masłem. Ser ricotta wymieszać ze śmietaną, aby powstała gęsta masa i nałożyć ją na ciasto w blaszce do pieczenia. Na to nałożyć kolejną porcję wymieszanego ciasta z masłem. Całość zalać sporządzonym wcześniej syropem z pistacjami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 40 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)