Kreplach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1457
Kreplach
fot. Zlerman (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego
  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Farsz:
  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • przyprawa do mięs
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Przygotować farsz: ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i obrać ze skóry. Cebulę obrać ze skóry, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do ugotowanych ziemniaków w misce. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego mięso mielone. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do mięsa, po czym dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do ziemniaków z cebulą w misce. Wszystko dobrze ubić tłuczkiem tak, aby składniki dobrze się wymieszały.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki z ciasta nałożyć łyżeczką przygotowany wcześniej farsz. Całość dobrze zlepić ręcznie, a potem wrzucić do gotowanego bulionu w rondlu. Wszystko gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, a po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać na talerz.

Komentarze (0)