Kreplach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1457
Składniki:
- 1 l bulionu drobiowego
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- Farsz:
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- przyprawa do mięs
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Przygotować farsz: ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i obrać ze skóry. Cebulę obrać ze skóry, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do ugotowanych ziemniaków w misce. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego mięso mielone. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do mięsa, po czym dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do ziemniaków z cebulą w misce. Wszystko dobrze ubić tłuczkiem tak, aby składniki dobrze się wymieszały.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki z ciasta nałożyć łyżeczką przygotowany wcześniej farsz. Całość dobrze zlepić ręcznie, a potem wrzucić do gotowanego bulionu w rondlu. Wszystko gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, a po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem. Na wycięte krążki z ciasta nałożyć łyżeczką przygotowany wcześniej farsz. Całość dobrze zlepić ręcznie, a potem wrzucić do gotowanego bulionu w rondlu. Wszystko gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, a po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)