Kozhukkatta
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 518
Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- do 0,5 szklanki wody
- Na farsz:
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżka soku jagodowego
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
Opis przygotowania:
Mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego olej, odrobinę wody i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. Następnie podzielić je na równe kawałeczki i uformować z nich kulki ręcznie. Kulki rozwałkować wałkiem na grubość 3 mm.
Przygotować farsz: rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego mielony kardamon i brązowy cukier. Składniki te wymieszać i trzymać na średnim ogniu do chwili, aż brązowy cukier się rozpuści. Wtedy wsypać do tego wiórki kokosowe i wlać sok jagodowy. Całość dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i przełożyć łyżeczką na rozwałkowane wcześniej ciasto.
Ciasto z farszem dokładnie zawinąć w sakiewki, po czym przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Następnie od chwili zagotowania wody w naczyniu wszystko gotować na parze przez około 7-10 minut. Po tym czasie ściągnąć z sita i przełożyć na talerz.
Przygotować farsz: rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego mielony kardamon i brązowy cukier. Składniki te wymieszać i trzymać na średnim ogniu do chwili, aż brązowy cukier się rozpuści. Wtedy wsypać do tego wiórki kokosowe i wlać sok jagodowy. Całość dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i przełożyć łyżeczką na rozwałkowane wcześniej ciasto.
Ciasto z farszem dokładnie zawinąć w sakiewki, po czym przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Następnie od chwili zagotowania wody w naczyniu wszystko gotować na parze przez około 7-10 minut. Po tym czasie ściągnąć z sita i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)