Kousa mahshi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1348
Kousa mahshi
fot. Bazel (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 16 małych zielonych cukinii
  • sól
  • pieprz
  • Farsz:
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 250 mielonego mięsa wołowego
  • 25 g masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • natka kolendry
  • garść świeżej mięty

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie odciąć łodygi cukinii i wydrążyć z niej środki małą łyżeczką.

Przygotować farsz: ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu przełożyć go do miski. Dodać do tego mięso mielone. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Natkę zielonej pietruszki, kolendry oraz miętę posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, papryką chili i wymieszać.

Wymieszanymi składnikami nadziać wydrążone wcześniej cukinie i przełożyć je do brytfanki. Całość zalać wodą tak, aby cukinie nie wystawały, wlać do tego koncentrat pomidorowy, wsypać 1,5 łyżeczki soli, i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C do miękkości składników. Kiedy zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika, odcedzić z nadmiaru gotowanego płynu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów