Kousa mahshi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1348
Składniki:
- 16 małych zielonych cukinii
- sól
- pieprz
- Farsz:
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 250 mielonego mięsa wołowego
- 25 g masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- natka kolendry
- garść świeżej mięty
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie odciąć łodygi cukinii i wydrążyć z niej środki małą łyżeczką.
Przygotować farsz: ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu przełożyć go do miski. Dodać do tego mięso mielone. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Natkę zielonej pietruszki, kolendry oraz miętę posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, papryką chili i wymieszać.
Wymieszanymi składnikami nadziać wydrążone wcześniej cukinie i przełożyć je do brytfanki. Całość zalać wodą tak, aby cukinie nie wystawały, wlać do tego koncentrat pomidorowy, wsypać 1,5 łyżeczki soli, i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C do miękkości składników. Kiedy zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika, odcedzić z nadmiaru gotowanego płynu i wyłożyć na talerz.
Przygotować farsz: ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu przełożyć go do miski. Dodać do tego mięso mielone. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Natkę zielonej pietruszki, kolendry oraz miętę posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, papryką chili i wymieszać.
Wymieszanymi składnikami nadziać wydrążone wcześniej cukinie i przełożyć je do brytfanki. Całość zalać wodą tak, aby cukinie nie wystawały, wlać do tego koncentrat pomidorowy, wsypać 1,5 łyżeczki soli, i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C do miękkości składników. Kiedy zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika, odcedzić z nadmiaru gotowanego płynu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)