Kousa Mahshi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1764
Kousa Mahshi
fot. Bazel (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 16 małych zielonych cukinii
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonych ziaren ziela angielskiego
  • garść świeżej mięty
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki oraz miętę posiekać drobno i razem przełożyć do miski. Cukinie pozbawić z jednej strony ogonków i małą łyżeczką wydrążyć środki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką chili, zielem angielskim oraz kminkiem, wymieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wymieszać ze smażonym wcześniej mięsem. Do wymieszanych składników dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki z mięta, ponownie wymieszać, po czym wszystko przełożyć do wydrążonych cukinii. Całość włożyć dużego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i gotować na średnim ogniu do miękkości. Po ugotowaniu wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego koncentrat pomidorowy, dusić przez 1,5 minuty ii przełożyć na potrawę na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów