Köttbullar
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 784
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 400 g masła
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować klopsiki: mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę czerstwą pokruszyć na małe kawałki, przełożyć je do kolejnej miski i zalać mlekiem. Kiedy bułka namoknie, odcisnąć ją z nadmiaru mleka i dodać do mielonego mięsa. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu, nasionami kolendry i dodać do tego musztardę. Całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, płynnego masła w rondlu. Smażyć na rumiany kolor z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)