Köttbullar

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 701
Köttbullar
fot. Number55 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g masła
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować klopsiki: mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę czerstwą pokruszyć na małe kawałki, przełożyć je do kolejnej miski i zalać mlekiem. Kiedy bułka namoknie, odcisnąć ją z nadmiaru mleka i dodać do mielonego mięsa. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu, nasionami kolendry i dodać do tego musztardę. Całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, płynnego masła w rondlu. Smażyć na rumiany kolor z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)