Kołaczyki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1707
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- 20 dkg masła
- 4 jajka
- 2 łyżki smażonej skórki cytrynowej
- 2 łyżki słodkich migdałów
- 1 łyżka gorzkich migdałów
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki rodzynek
Opis przygotowania:
Migdały obrać ze skóry i drobno posiekać. Masło ubić na śmietanę i połączyć z 4 jajkami, dodać migdały i mąkę. Wszystko dobrze utrzeć na pulchną masę. Wysmarować masłem blachę do pieczenia i nakładać na nią masę kupkami. Roztrzepać 2 żółtka w talerzu i posmarować nałożone kupki masy. Posypać je rodzynkami, skórką z cytryny i piec w temperaturze do 170 stopni na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć na talerz i podawać jak ostygną.
Komentarze (0)