Kol böreği

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 871

Składniki:

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 2 żółtka jaj
  • Farsz:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g sera feta
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka przypraw do mięsa
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicy i wysmarować je roztrzepanymi żółtkami. Przygotować farsz: ziemniaki oraz pomidory umyć. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i ubić je tłuczkiem na miazgę. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, ser feta, szpinak i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wsypać do tego mielony kminek, przyprawę do mięs, mieloną paprykę chili, dodać pokrojone wcześniej pomidory i przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ubitych ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na wysmarowane ciasto francuskie na stolnicy, po czym zawinąć w jeden, długi rulon, spiąć patyczkiem szaszłykowym i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)