Kol böreği
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 871
Składniki:
- 400 g ciasta francuskiego
- 2 żółtka jaj
- Farsz:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g sera feta
- 150 g świeżego szpinaku
- 4 łyżki oleju
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka przypraw do mięsa
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicy i wysmarować je roztrzepanymi żółtkami. Przygotować farsz: ziemniaki oraz pomidory umyć. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i ubić je tłuczkiem na miazgę. Cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, ser feta, szpinak i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wsypać do tego mielony kminek, przyprawę do mięs, mieloną paprykę chili, dodać pokrojone wcześniej pomidory i przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ubitych ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na wysmarowane ciasto francuskie na stolnicy, po czym zawinąć w jeden, długi rulon, spiąć patyczkiem szaszłykowym i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)