Koeksister

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1286
Koeksister
fot. Arnold Goodway / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g masło
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Syrop:
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soki cytrynowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, wiórkami kokosowymi oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać mleko sojowe i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i pokroić na prostokąty o wymiarach 2 x 10 cm, przeciąć nożem podłużnie w ich połowie (ale nie rozcinając do końca). Po rozcięciu spleść z nich niewielki warkocz. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć zawinięte warkocze na złoty kolor z obu stron. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Przygotować syrop Do rondla wlać wodę, wsypać do niej cukier i wlać ekstrakt waniliowy oraz sok cytrynowy. Składniki zagotować na średnim ogniu, po czym polać nimi upieczone wcześniej ciasto. Całość przestudzić, a następnie na 1 godzinę wstawić do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów