Koeksister
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1286
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g masło
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Syrop:
- 2,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soki cytrynowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, wiórkami kokosowymi oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać mleko sojowe i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i pokroić na prostokąty o wymiarach 2 x 10 cm, przeciąć nożem podłużnie w ich połowie (ale nie rozcinając do końca). Po rozcięciu spleść z nich niewielki warkocz. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć zawinięte warkocze na złoty kolor z obu stron. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Przygotować syrop Do rondla wlać wodę, wsypać do niej cukier i wlać ekstrakt waniliowy oraz sok cytrynowy. Składniki zagotować na średnim ogniu, po czym polać nimi upieczone wcześniej ciasto. Całość przestudzić, a następnie na 1 godzinę wstawić do lodówki.
Komentarze (0)