Knieküchle
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1119
Składniki:
- 300 g brzoskwiń w zalewie
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- 2 łyżki cukru pudru
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłego mleka
- 80 g masła
- 70 g cukru
- 30 g drożdży
- 2 łyżki spirytusu
- 2 jajka
- 2 łyżki rodzynek
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Brzoskwinie osączyć z zalewy. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru i ciepłym mlekiem w kubku. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski, wsypać do niej pozostały cukier i wlać drożdże. Wlać do tego spirytus, dodać sparzone wcześniej rodzynki i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąką i uformować z niego małe placuszki ręcznie.
Placuszki przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę placków, należy na ich środek włożyć po jednej połowie osączonych z zalewy brzoskwiń i całość z brzoskwinią smażyć do uzyskania rumianego koloru. Gotowe ściągnąć z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać obficie cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru i ciepłym mlekiem w kubku. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski, wsypać do niej pozostały cukier i wlać drożdże. Wlać do tego spirytus, dodać sparzone wcześniej rodzynki i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąką i uformować z niego małe placuszki ręcznie.
Placuszki przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę placków, należy na ich środek włożyć po jednej połowie osączonych z zalewy brzoskwiń i całość z brzoskwinią smażyć do uzyskania rumianego koloru. Gotowe ściągnąć z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze (0)