Knieküchle

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1119
Knieküchle
fot. Moros (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 300 g brzoskwiń w zalewie
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 80 g masła
  • 70 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Brzoskwinie osączyć z zalewy. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru i ciepłym mlekiem w kubku. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski, wsypać do niej pozostały cukier i wlać drożdże. Wlać do tego spirytus, dodać sparzone wcześniej rodzynki i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąką i uformować z niego małe placuszki ręcznie.

Placuszki przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć je z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę placków, należy na ich środek włożyć po jednej połowie osączonych z zalewy brzoskwiń i całość z brzoskwinią smażyć do uzyskania rumianego koloru. Gotowe ściągnąć z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać obficie cukrem pudrem.

Komentarze (0)