Klenät
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1320
Składniki:
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i mielonym kardamonem. Do wymieszanych składników dodać masło oraz żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i pociąć w kształt rombów. Pocięte kawałki ponacinać w środku i przepleść końce ciasta przez wykonane wcześniej nacięcie. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyciągnąć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)