Kleicha
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1204
Składniki:
- 1 garść płatków róży do dekoracji
- 1 garść suszonych daktyli
- 1 łyżka łuskanego słoneczniku
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml ciepłego mleka 2%
- 6 łyżek płynnego oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 3 łyżki wody przegotowanej i przestudzonej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki płynnego oleju kokosowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, zasypać cukrem i dobrze rozetrzeć. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z solą, mielonym kardamonem i kminkiem. Wlać do niej roztarte wcześniej drożdże i olej kokosowy. Z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podsypać je mąka. Następnie rozwałkować je na grubość 5 mm i pokroić prostokąty o szerokości 8 cm.
Przygotować wypełnienie: suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone daktyle pokroić na małe kawałki, przesypać je na patelnię, wsypać do nich mielony kardamon, koper włoski, wlać olej kokosowy, wodę i ogrzewać na średnim ogniu do uzyskania konsystencji dżemu. Kiedy to nastąpi, ściągnąć z ognia i wysmarować tym prostokąty z ciasta. Wszystko dobrze zlepić ręcznie w tzw rulony, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia i zrobić wgłębienia na górze z ciasta widelcem.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, pokroić na małe kawałki i wyłożyć na talerz. Gotowe udekorować płatkami róży, suszonymi daktylami i łuskanym słonecznikiem.
Przygotować wypełnienie: suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone daktyle pokroić na małe kawałki, przesypać je na patelnię, wsypać do nich mielony kardamon, koper włoski, wlać olej kokosowy, wodę i ogrzewać na średnim ogniu do uzyskania konsystencji dżemu. Kiedy to nastąpi, ściągnąć z ognia i wysmarować tym prostokąty z ciasta. Wszystko dobrze zlepić ręcznie w tzw rulony, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia i zrobić wgłębienia na górze z ciasta widelcem.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, pokroić na małe kawałki i wyłożyć na talerz. Gotowe udekorować płatkami róży, suszonymi daktylami i łuskanym słonecznikiem.
Komentarze (0)