Kleicha

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1049
Kleicha
fot. Miansari66 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 1 garść płatków róży do dekoracji
  • 1 garść suszonych daktyli
  • 1 łyżka łuskanego słoneczniku
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 ml ciepłego mleka 2%
  • 6 łyżek płynnego oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 3 łyżki wody przegotowanej i przestudzonej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki płynnego oleju kokosowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, zasypać cukrem i dobrze rozetrzeć. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z solą, mielonym kardamonem i kminkiem. Wlać do niej roztarte wcześniej drożdże i olej kokosowy. Z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podsypać je mąka. Następnie rozwałkować je na grubość 5 mm i pokroić prostokąty o szerokości 8 cm.

Przygotować wypełnienie: suszone daktyle sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone daktyle pokroić na małe kawałki, przesypać je na patelnię, wsypać do nich mielony kardamon, koper włoski, wlać olej kokosowy, wodę i ogrzewać na średnim ogniu do uzyskania konsystencji dżemu. Kiedy to nastąpi, ściągnąć z ognia i wysmarować tym prostokąty z ciasta. Wszystko dobrze zlepić ręcznie w tzw rulony, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia i zrobić wgłębienia na górze z ciasta widelcem.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, pokroić na małe kawałki i wyłożyć na talerz. Gotowe udekorować płatkami róży, suszonymi daktylami i łuskanym słonecznikiem.

Komentarze (0)