Kinilaw

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2909
Kinilaw
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g surowych filetów z tuńczyka
  • 100 ml octu 10%
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Tuńczyka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Szczypiorek oraz natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Pomidory przekroić, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Następnie rybę pokroić w kostkę, zalać połową octu i odstawić na 2 minuty. Zalanego octem tuńczyka wymieszać, dodać do tego wszystkie pokrojone składniki, świeżo starty imbir, po czym zalać całość sokiem z cytryny, mlekiem kokosowym oraz druga połową octu. Wszystko oprószyć pieprzem, solą, mieloną papryką, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie potrawę wyciągnąć z lodówki i podawać do spożycia.

Komentarze (0)