Kinilaw
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2909
Składniki:
- 200 g surowych filetów z tuńczyka
- 100 ml octu 10%
- 50 ml mleka kokosowego
- 50 ml soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka tartego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki chili
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- pęczek szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Tuńczyka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Szczypiorek oraz natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Pomidory przekroić, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Następnie rybę pokroić w kostkę, zalać połową octu i odstawić na 2 minuty. Zalanego octem tuńczyka wymieszać, dodać do tego wszystkie pokrojone składniki, świeżo starty imbir, po czym zalać całość sokiem z cytryny, mlekiem kokosowym oraz druga połową octu. Wszystko oprószyć pieprzem, solą, mieloną papryką, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie potrawę wyciągnąć z lodówki i podawać do spożycia.
Komentarze (0)