Kifli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1584
Kifli
fot. Hu Totya (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 łyżka grubej soli
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 4 g drożdży
  • 2 łyżki kefiru naturalnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka 2%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i ostawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wsypać do niej sól i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników wlać roztarte wcześniej drożdże, kefir oraz olej, wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąka, rozwałkować je na grubość 7 mm i wyciąć trójkąty o boku 20 cm. Następnie wszystko zwinąć w rulony, dobrze dociskając ciasto do siebie i uformować z tego półksiężyce. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posypać grubą solą oraz kminkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)