Kifli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1710
Składniki:
- 1 łyżka grubej soli
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 4 g drożdży
- 2 łyżki kefiru naturalnego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka 2%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i ostawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wsypać do niej sól i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników wlać roztarte wcześniej drożdże, kefir oraz olej, wyrobić ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podsypać mąka, rozwałkować je na grubość 7 mm i wyciąć trójkąty o boku 20 cm. Następnie wszystko zwinąć w rulony, dobrze dociskając ciasto do siebie i uformować z tego półksiężyce. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posypać grubą solą oraz kminkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)