Kichlach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 714
Kichlach
fot. David Snyder (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1,5 łyżeczki aromatu rumowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jajka oraz żółtka wbić do miski i roztrzepać je trzepaczką. Następnie wsypać do tego mąkę, cukier, sól, wlać do tego ekstrakt waniliowy, olej roślinny i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto rozgnieść ręką na grubość 1 cm i posypać cukrem waniliowym. Ostrym nożem wyciąć w cieście "muszki" i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)