Kichlach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 825
Składniki:
- 6 żółtek
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1,5 łyżeczki aromatu rumowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jajka oraz żółtka wbić do miski i roztrzepać je trzepaczką. Następnie wsypać do tego mąkę, cukier, sól, wlać do tego ekstrakt waniliowy, olej roślinny i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto rozgnieść ręką na grubość 1 cm i posypać cukrem waniliowym. Ostrym nożem wyciąć w cieście "muszki" i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)