Kibiny

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3250
Kibiny
fot. Zorro2212 / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 żółtka jaj do wysmarowania ciasta
  • Ciasto:
  • 200 g masła
  • 25 g drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • sól
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 450 g mielonego mięsa baraniego lub wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 mielonego czarnego pieprzu
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Przygotować nadzienie: kapustę pokroić w drobne kawałki do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej kapusty. Dodać do tego mięso mielone i wbić do tego jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonym pieprzem oraz mielonymi nasionami kolendry i dobrze wymieszać.

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do rondla, zalać je letnim mlekiem, zasypać cukrem i razem rozetrzeć na jednolitą masę. Roztarte składniki odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte wcześniej drożdże, dodać masło, wbić jajka, wlać do tego śmietanę i wyrobić ciasto.

Odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 3 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć przygotowane wcześniej nadzienie. Całość dobrze zlepić ręcznie tak, aby powstały duże pierogi i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wysmarować roztrzepanymi żółtkami jaj, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)