Kibiny
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3250
Składniki:
- 2 żółtka jaj do wysmarowania ciasta
- Ciasto:
- 200 g masła
- 25 g drożdży
- 1 kg mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki letniego mleka
- sól
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 450 g mielonego mięsa baraniego lub wieprzowego
- 2 cebule
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 mielonego czarnego pieprzu
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Przygotować nadzienie: kapustę pokroić w drobne kawałki do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej kapusty. Dodać do tego mięso mielone i wbić do tego jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonym pieprzem oraz mielonymi nasionami kolendry i dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do rondla, zalać je letnim mlekiem, zasypać cukrem i razem rozetrzeć na jednolitą masę. Roztarte składniki odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte wcześniej drożdże, dodać masło, wbić jajka, wlać do tego śmietanę i wyrobić ciasto.
Odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 3 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć przygotowane wcześniej nadzienie. Całość dobrze zlepić ręcznie tak, aby powstały duże pierogi i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wysmarować roztrzepanymi żółtkami jaj, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do rondla, zalać je letnim mlekiem, zasypać cukrem i razem rozetrzeć na jednolitą masę. Roztarte składniki odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnice i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte wcześniej drożdże, dodać masło, wbić jajka, wlać do tego śmietanę i wyrobić ciasto.
Odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 3 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć przygotowane wcześniej nadzienie. Całość dobrze zlepić ręcznie tak, aby powstały duże pierogi i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wysmarować roztrzepanymi żółtkami jaj, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)