Khubz

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 941
Khubz
fot. Unknown (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Drożdże przesypać do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do nich cukier i dobrze rozetrzeć na jednolitą masę. Po roztarciu odstawić na 5 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego roztarte wcześniej drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać oliwę z oliwek, potem jeszcze raz dokładnie wyrobić przez 5 minut. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczka i odstawić na 30 minut, aby wyrosło. Następnie podzielić je na równe kawałki i rozgnieść na placki o grubości 1 cm. Placki z ciasta przełożyć na blachę do pieczenia, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor z obu stron. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)