Kheer

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1521
Kheer
fot. easycooking / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 suszonych daktyli bez pestek
  • 3 szklanki mleka 2%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka makaronu nitki
  • szczypta suszonego szafranu
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • sól

Opis przygotowania:

Daktyle sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić je na kawałki. Ryż przesypać do rondla, zalać go mlekiem, zasypać cukrem pudrem i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać do tego daktyle, szczyptę szafranu oraz soli i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować do miękkości ryżu. Wtedy gotowane składniki ściągnąć z ognia i przelać do misek. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać je do całości, po czym dokładnie wymieszać. Makaron zalać pozostałą wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posypać nim potrawę.

Komentarze (0)