Kheer
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1686
Składniki:
- 6 suszonych daktyli bez pestek
- 3 szklanki mleka 2%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 szklanki wrzącej wody
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka makaronu nitki
- szczypta suszonego szafranu
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- sól
Opis przygotowania:
Daktyle sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić je na kawałki. Ryż przesypać do rondla, zalać go mlekiem, zasypać cukrem pudrem i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać do tego daktyle, szczyptę szafranu oraz soli i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować do miękkości ryżu. Wtedy gotowane składniki ściągnąć z ognia i przelać do misek. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać je do całości, po czym dokładnie wymieszać. Makaron zalać pozostałą wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posypać nim potrawę.
Komentarze (0)