Kheema

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1057
Kheema
fot. rovingI / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę do miski. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego liście laurowe, pokrojony wcześniej czosnek, imbir, wsypać kardamon oraz cynamon. Składniki wymieszać i smażyć przez 10 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do nich pokrojoną cebulę i smażyć do czasu, aż zbrązowieje. Wtedy wsypać do tego przyprawę garam masala, mieloną paprykę chili, kurkumę i wlać do tego przecier pomidorowy. Całość dobrze wymieszać, dodać mięso mielone oraz gotowane pokrojone ziemniaki. Wszystko wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki doprawić do smaku szczyptą soli, ponownie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować natką zielonej kolendry i posypać zielonym groszkiem.

Komentarze (0)