Kheema
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1193
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 4 łyżki oleju
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki zielonego groszku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę do miski. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego liście laurowe, pokrojony wcześniej czosnek, imbir, wsypać kardamon oraz cynamon. Składniki wymieszać i smażyć przez 10 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do nich pokrojoną cebulę i smażyć do czasu, aż zbrązowieje. Wtedy wsypać do tego przyprawę garam masala, mieloną paprykę chili, kurkumę i wlać do tego przecier pomidorowy. Całość dobrze wymieszać, dodać mięso mielone oraz gotowane pokrojone ziemniaki. Wszystko wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, składniki doprawić do smaku szczyptą soli, ponownie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować natką zielonej kolendry i posypać zielonym groszkiem.
Komentarze (0)