Khachapuri

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1750
Khachapuri
fot. Andrew Butko / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania blach do pieczenia
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka aktywnych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki cieplej wody
  • Nadzienie:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki tartego sera munster
  • 1 szklanka pokruszonego sera feta

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ciepłą woda w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wysmarować oliwą z oliwek i jeszcze raz wyrobić ręcznie, po czym podzielić je na dwie połowy, z których jedną rozwałkować na grubość 3 mm, natomiast z drugiej uformować "łódkę". Rozwałkowane ciasto pokroić na części.

Przygotować nadzienie: ser feta drobno pokruszyć do miski i wymieszać go ze startym serem munster. Następnie środek jednej części rozwałkowanego ciasta posypać wymieszanymi serami i całość nakryć drugą częścią ciasta. Obie połowy ciasta ze składnikami zlepić ręcznie. Natomiast do uformowanej łódki wsypać pozostałe wymieszane wcześniej sery i wbić do tego jajka. Łódkę również zlepić ręcznie, a następnie wszystko przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)