Khachapuri
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1750
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania blach do pieczenia
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka aktywnych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki cieplej wody
- Nadzienie:
- 2 jajka
- 2 szklanki tartego sera munster
- 1 szklanka pokruszonego sera feta
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ciepłą woda w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wysmarować oliwą z oliwek i jeszcze raz wyrobić ręcznie, po czym podzielić je na dwie połowy, z których jedną rozwałkować na grubość 3 mm, natomiast z drugiej uformować "łódkę". Rozwałkowane ciasto pokroić na części.
Przygotować nadzienie: ser feta drobno pokruszyć do miski i wymieszać go ze startym serem munster. Następnie środek jednej części rozwałkowanego ciasta posypać wymieszanymi serami i całość nakryć drugą częścią ciasta. Obie połowy ciasta ze składnikami zlepić ręcznie. Natomiast do uformowanej łódki wsypać pozostałe wymieszane wcześniej sery i wbić do tego jajka. Łódkę również zlepić ręcznie, a następnie wszystko przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.
Przygotować nadzienie: ser feta drobno pokruszyć do miski i wymieszać go ze startym serem munster. Następnie środek jednej części rozwałkowanego ciasta posypać wymieszanymi serami i całość nakryć drugą częścią ciasta. Obie połowy ciasta ze składnikami zlepić ręcznie. Natomiast do uformowanej łódki wsypać pozostałe wymieszane wcześniej sery i wbić do tego jajka. Łódkę również zlepić ręcznie, a następnie wszystko przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)