Kenpi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2049
Składniki:
- 200 g masła
- 6 dużych ziemniaków
- 2 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, osaczyć z wody, obrać ze skory i pokroić w słomkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego cukier, cynamon i tartą gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i smażyć do chwili rozpuszczenia się cukru. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor pod przykryciem. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i oprószyć je szczyptą soli.
Komentarze (0)