Katsudon
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2638
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 6 jaj
- 4 łyżki oleju
- 2 kotlety schabowe
- 2 szklanki ryżu
- 1 szklanka mąki ryżowej
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, namoczyć je w 2 roztrzepanych jajkach, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i obtoczyć w mące ryżowej. Następnie przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do ryżu w misce. 4 jajka wbić do kubka, roztrzepać lekko widelcem i polać nimi składniki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż same białka jaj się zetną. Wtedy wyciągnąć składniki z piekarnika i posypać je pokrojonym szczypiorkiem. Bulion warzywny zagotować, po czym przelać go do mniejszej miseczki i podawać razem z potrawą na gorąco.
Komentarze (0)