Kartoflanka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1913
Składniki:
- 75 dkg ziemniaków
- 15 dkg szynki w plasterkach
- 2 pory
- 2 cebule
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 0,5 szklanki śmietany
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Opis przygotowania:
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesypać do rondla i podsmażyć na maśle. Do lekko podsmażonych ziemniaków wlać bulion warzywny i gotować na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Szynkę pokroić w kostkę, pory pokroić w krążki i dodać do całości. Wszytko dobrze wymieszać i gotować przez 5 minut. Następnie doprawić śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową zupę podajemy na gorąco.
Komentarze (0)