Kartoffelkäse

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 386
Kartoffelkäse
fot. Benutzer:MarkusHagenlocher (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany 18%
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Opcjonalnie:
  • kromki żytniego chleba

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno pokroić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i dopóki są gorące, wlać do nich śmietanę, po czym ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Wtedy dodać do nich pokrojoną drobno cebulę czerwoną oraz szczypiorek, doprawić do smaku pieprzem i dobrze wymieszać.

Dobrze nadaje się do smarowania żytniego chleba.

Komentarze (0)