Kartoffelkäse
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 386
Składniki:
- 100 ml śmietany 18%
- 4 duże ziemniaki
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
- Opcjonalnie:
- kromki żytniego chleba
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno pokroić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i dopóki są gorące, wlać do nich śmietanę, po czym ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Wtedy dodać do nich pokrojoną drobno cebulę czerwoną oraz szczypiorek, doprawić do smaku pieprzem i dobrze wymieszać.
Dobrze nadaje się do smarowania żytniego chleba.
Dobrze nadaje się do smarowania żytniego chleba.
Komentarze (0)