Karminadle
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1285
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g tuszy z królika bez kości
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerstwa zwykła bułka
- 1 szklanka przegotowanej przestudzonej wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Opis przygotowania:
Bułkę czerstwą przełożyć do miski, zalać ją przegotowaną, przestudzoną wodą i moczyć do czasu, aż zmięknie. Wtedy odcisnąć ją ręcznie z nadmiaru wody. Tuszę z królika zmielić maszynką do mięsa i dodać do bułki w misce. Następnie dodać mielone mięso wieprzowe. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo mielonego pieprzu, mielonymi nasionami kolendry, tymianku i wbić do tego jajko. Całość dobrze wymieszać ręcznie i uformować z tego małe kotlety. Pozostawić je na 15 minut na stolnicy, po czym smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu kotlety osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)