Kalakukko
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2913
Składniki:
- Ciasto:
- 50 g masła
- 2,5 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- Wypełnienie:
- 300 g filetów z okonia lub sielawy
- 250 g wędzonego boczku w plastrach
- 200 g polędwicy wieprzowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę żytnią i pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać ze sobą. Do wymieszanej mąki dodać masło, wsypać sól, wlać letnią wodę, zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na grubość 7 mm.
Przygotować wypełnienie: filety rybne dokładnie oczyścić z ości i pokroić w cienkie plastry. Następnie oprószyć je przyprawą do ryb. Polędwicę wieprzową oprószyć suszonym tymiankiem oraz szczyptą soli. Po czym oproszone oba składniki zawinąć razem w plastry boczku wędzonego i przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto.
Z całości uformować małe kulki i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do chwili, aż ciasto zbrązowieje. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika, szybko obwinąć folią do pieczenia, po czym ponownie wstawić do piekarnika, obniżając tym razem temperaturę do 170°C. Piec do chwili, aż składniki w cieście zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Przygotować wypełnienie: filety rybne dokładnie oczyścić z ości i pokroić w cienkie plastry. Następnie oprószyć je przyprawą do ryb. Polędwicę wieprzową oprószyć suszonym tymiankiem oraz szczyptą soli. Po czym oproszone oba składniki zawinąć razem w plastry boczku wędzonego i przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto.
Z całości uformować małe kulki i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do chwili, aż ciasto zbrązowieje. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika, szybko obwinąć folią do pieczenia, po czym ponownie wstawić do piekarnika, obniżając tym razem temperaturę do 170°C. Piec do chwili, aż składniki w cieście zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)