Kalakukko

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2725
Kalakukko
fot. hfb / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 g masła
  • 2,5 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Wypełnienie:
  • 300 g filetów z okonia lub sielawy
  • 250 g wędzonego boczku w plastrach
  • 200 g polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę żytnią i pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać ze sobą. Do wymieszanej mąki dodać masło, wsypać sól, wlać letnią wodę, zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować je na grubość 7 mm.

Przygotować wypełnienie: filety rybne dokładnie oczyścić z ości i pokroić w cienkie plastry. Następnie oprószyć je przyprawą do ryb. Polędwicę wieprzową oprószyć suszonym tymiankiem oraz szczyptą soli. Po czym oproszone oba składniki zawinąć razem w plastry boczku wędzonego i przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto.

Z całości uformować małe kulki i przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do chwili, aż ciasto zbrązowieje. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika, szybko obwinąć folią do pieczenia, po czym ponownie wstawić do piekarnika, obniżając tym razem temperaturę do 170°C. Piec do chwili, aż składniki w cieście zmiękną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)