Kakuni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2130
Składniki:
- 400 g surowego boczku wieprzowego
- 50 ml octu ryżowego
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 50 ml przyprawy mirin
- 50 ml wody
- 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 kapusta pekińska
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Boczek oraz kapustę pekińską umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na kawałki. Boczek pokroić na porcje i ostrym nożem ponacinać górną warstwę mięsa z jednej strony. Następnie do rondla wlać ocet ryżowy, sos sojowy, mirin, miód i wodę. Składniki postawić na dużym ogniu, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia. Pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i zrumienić go z obu stron na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa przelać składniki z rondla, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do tego kapustę pekińską, ponownie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)