Joulutorttu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1623
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 g dżemu śliwkowego
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić je w kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm. Następnie w wyciętych kwadratach ciasta wykonać ostrym nożem nacięcia dwóch przekątnych w taki sposób, aby środek ciasta nie został przecięty. Potem należy zagiąć po dwa boki na przeciw siebie do środka ciasta i tak samo zrobić z dwoma kolejnymi bokami z kolejnej strony ciasta. Zagięcia dobrze docisnąć do siebie, aby ciasto się skleiło. W puste miejsce na środku ciasta nałożyć dżem śliwkowy. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze (0)